Opiskelijoiden ensisijainen IT-tukikanava on oma lehtori sekä tämä sivusto.

Tietohallinto ei tarjoa tukea opiskelijoille ohjelmien käytössä, asennuksessa tai muussa sellaisessa. Tietohallinnon tukiosoite support(at)humak(piste)fi on kuitenkin myös Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden käytössä. Tuohon sähköpostiin lähetetyt viestit menevät ns. tikettijärjestelmään, jossa ne käsitellään mahdollisimman pikaisesti. 
 

VINKKI: HAKU TEKSTISTÄ
Etsi avainsanoja tekstistä. Paina Ctrl+F (Macissa cmd+F) ja kirjoita selaimeen ilmestyvään hakuruutuun mitä haluat etsiäSISÄLTÖ


Vastauksia yleisiin kysymyksiin

 1. Miksi meillä on  Wiki-sivusto?
  Wiki toimii Pepin apuna ja sisältää pääasiassa erilaisia ohjeita ja toimintamalleja. Wiki -sivusto on paljon laajempi kuin mitä kirjautumattomat käyttäjät pääsevät näkemään. Lisenssisyistä opiskelijat näkevät toistaiseksi vain nämä julkiset sivut.
 2. Miten pääsen sähköpostiin ja mitkä tunnukset sinne laitetaan ?
  Sähköpostiin kirjaudutaan osoitteessa https://portal.office.com.
  Opiskelijan käyttäjätunnus on kutsumanimi.sukunimi@humak.fi (sykyllä 2017 kirjoihin tulleille toimii myös kasitunnus@humak.fi esim. humahe01@humak.fi) tai  ja salasana on sama kuin Humakin salasana. Tunnuksen laittamisen jälkeen, kun siirtyy kohtaan "Salasana", ohjautuu uudellen palvelimelle jossa samoilla tunnuksilla kirjaudutaan Humakin tunnistautumispalvelimelle.
 3. Eroaako opiskelijan ja henkilökunnan sähköpostiosoitteet toisistaan ?
  22.-24.9.2017 migraation jälkeen osoiteformaatti on sama kaikilla käyttäjillä (humak.fi).
 4. Sähköposti kirjautuminen vie minut Office 365 nimiseen palveluun, mikä se on ?
  Officen pilviversio. Voit käyttää perinteisiä Office-sovelluksia selaimellasi (Word, Outlook, PowerPoint, jne.). Voit myös asentaa sivulta O365:n paikallisen version omalle koneellesi.
 5. En pääse kirjautumaan sähköpostiin selaimella, mitä teen ?
  Jos et pääse kirjautumaan sähköpostiin (Office 365) selaimella niin yleinen syy on, että selaimen välimuistiin on jäänyt kirjautumistiedot jostain toisesta Microsoft palvelusta (esim. Hotmailista). Oire on tällöin että kirjautumisikkuna aina palautuu takaisin eikä kirjautuminen etene. Tällöin voi auttaa selaimen välimuistin tyhjennys.
  Välimuistin tyhjennyksen jälkeen sulje selain ja käynnistä se uudestaan (vain selain, ei koko konetta tarvitse käynnistää uudestaan).
   Mikäli tämä ei auta kokeile kirjautumista toisella selaimella.
  Voit myös avata selaimeen uuden yksityisen (incognito) ikkunan. Klikkaa hiiren oikealla selaimen symbolin päällä ja valitse Uusi yksityinen ikkuna (Firefox) tai Uusi Incognito-ikkuna (Chrome). Nämä ikkunat eivät tallenna mitään selaustietoja, joten aikaisemmat kirjautumiset eivät häiritse.

  Uudessa Office 365:ssä ei pitäisi enää esiintyä tätä ongelmaa
 6. Kirjaudun ulos Office 365:stä, mutta selain palauttaa aina sivun takaisin. Mistä tämä johtuu ja miten siitä pääsee ulos ?
  Tilanne johtuu siitä, että kirjautumiseen käytetään ns. federaatiopalvelinta, joka muistaa kirjautumistiedot. Kun kirjaudut ulos nuo tiedot ovat edelleen palvelimella (ruotsi.humak.local) joka tarjoaa niitä uudelleen selaimelle. Tästä syntyy ikävä kierre ettei pääsekään kirjautumaan ulos. Ainoa toimiva keino on sulkea joko selaimen välilehti tai itse selain kokonaan. Automaattinen kirjautuminen ei enää uusiinnu vaikka käynnistät selaimen uudelleen. Jos käyttää vierasta konetta kannattaa aina tyhjentää selaimen välimuisti oman käytön jälkeen (katso kohta 8).
 7. Minulla on Mac-tietokone ja siinä on omat selaimet kuten Safari. Toimiiko Office 365 Mac -koneen selainten kanssa ?
  Kyllä toimii. Office 365 on selainriippumaton ja toimii kaikilla selaimilla käyttöjärjestelmästä riippumatta. Näkymä saattaa jonkin verran poiketa selaimesta ja käyttöjärjestelmästä riippuen.
 8. Office 365 verkkolevy (OneDrive for Business) on hankala käyttää selaimen kautta. Saako sen synkronoitua suoraan tietokoneen resurssienhallintaan ?
  Kyllä saa. Ohje löytyy täältä
 9. Laitoin viestin osoitteeseen support(at)humak(piste)fi toissapäivänä, enkä vieläkään ole saanut vastausta. Mikä siinä maksaa ?
  Humakin tietohallinto koostuu kolmesta henkilöstö, jotka huolehtivat KAIKISTA ylläpito yms. tehtävistä (katso oikealta mikä on tietohallinnon tehtäväkenttä). Joskus tehtävät ruuhkautuvat niin, että tukipyyntöihin vastaaminen kestää jopa päiviä. Ole kärsivällinen, sillä kaikki tukipyynnöt käsitellään ja saat vastauksen ennemmin tai myöhemmin. 

Mac käyttöön liittyviä kysymyksiä

 1. Minulla on Macbook (Pro/Air) ja siinä uusin El Capitan käyttöjärjestelmä. Humak WLAN verkossa langaton verkko pätkii tai muuten toimii epäluotettavasti.
  Ongelma liittyy Mac OSX 10.11 (El Capitan) käyttöjärjestelmään ja Apple on julkaissut siihen korjausohjeet.


Webropol käyttöön liittyviä kysymyksiä

 1. Tarvitsen Webropolia, mutta minulla ei ole tunnuksia siihen. Mistä saan tunnukset ?
  Webropoliin ei enää tarvita erillisiä tunnuksia, vaan palveluun kirjaudutaan Haka-kirjautumisen avulla omilla Humak-tunnuksilla osoitteessa
  http://webropol.humak.fi
 2. Mikä on Humak -tunnus ?
  Humak-tunnus on ns. kasitunnus eli kahdeksanmerkkinen tunnus joka muodostuu sukunimestä, etunimestä ja järjestysnumerosta eli Heikki Humanisti -nimisellä opiskelijalla se olisi humahe01
 3. Olen tehnyt aikaisemalla tunnuksella Webropol kyselyitä, katoaako ne kun kirjaudun Haka-kirjautumisen kautta ?
  Kyselyt yhdistyvät toisiinsa sähköpostiosoitteen perusteella. Siksi alusta saakka Webropol-tunnukset on lähetetty vain Humakin viralliseen sähköpostiosoitteeseen. Kaikki aikaisemmin tekemäsi kyselyt ovat siis myös uuden tunnuksesi alla.
 4. Mistä saan lisätietoa ja tukea Webropolista ja sen käytöstä ?
  Webropol on suomalainen yritys, joka sijaitsee Haagan kampuksen läheisyydessä.  Webropol käyttöohje (pdf) kannattaa lukea.
  Humakin tietohallinto ei vastaa Webropolin toimivuudesta, vaan palvelu on Webropol Oy:n ylläpitämä ja tukema. Tuki saattaa olla maksullista, lisätietoja on verkkosivulla osoitteessa http://webropol.fi
  Lisätietoja Webropolista Humakissa 

Kirjallisten töiden palauttaminen

 1. Olen palauttamassa kirjallista työtä, mitkä tiedostomuodot ovat sallittuja ?
  Töiden palauttamisesta on kirjallinen ohje
  täällä 


Humak tietohallinto

Tietohallinto vastaa Humakin tietojärjestelmien, tietoverkon ja työasemien hankinnoista, toimivuudesta ja ajantasaisuudesta. Tietohallinto tuottaa käyttäjille tietotekniikkapalveluita ja antaa tarvittaessa tietotekniikkatukea loppukäyttäjille. Tietohallinto huolehtii käytössä olevista ohjelmistolisensseistä, hallinnoi työasemien ohjelmistokokonaisuuksia sekä vastaa ohjelmien asennukseen ja asetuksiin liittyviin kysymyksiin. Tietohallinto toimii yhteistyössä ulkopuolisten tahojen kanssa tietotekniikkaan liittyvissä asioissa ja asiantuntijana tietotekniikkahankinnoissa. 
Humakin tietohallintoa koordinoi tietohallintopäällikkö.

Lisätietoja

Lisää ohjeita Pepissä tästä linkistä.

Tietohallinnon tukiosoite: support(at)humak(piste)fi

Office 365 kirjautumisosoite 
https://portal.office.com 
(osoite on alias, jossa varsinainen kirjautumisosoite on 
https://login.microsoftonline.com )

Office 365 sisältää

 • Sähköpostilaatikko 50 Gt
 • Verkkolevy OneDrive for Business 1000 Gt (1 Tt)
 • Kalenteri
 • Henkilöhakemisto
 • Uutissyötteet (RSS)
 • Sharepoint (tulossa)

Open Office ohjesivusto


Jos tarvitset Ilmaisia ohjelmia eri tyyppiseen käyttöön niin kannattaa aloittaa etsiminen täältä 

http://www.ilmaisohjelmat.fi/